Norbi válaszol

bookmark Norbi válaszol date_range 2018-04-11

Kedves Norbi!

Lenne egy kérdésem a súlytartással kapcsolatban, mégpedig hogy miben különbözik egy súlytartó és egy fogyni vágyó étrendje?

Előre is nagyon köszönöm a válaszát!

Üdvözlettel:

Natália

 

Kedves Natália,

Ha valaki fogyni akar, akkor meg kell szabadulni a zsír formában elraktározott energiától, hisz a szervezet bőséges energiaellátás során tartalékol a jövőre, és zsír formában raktározza azt a szűkösebb napokra. Ez egy természetes folyamat, mert őseink így voltak képesek túlélni az ínségesebb időszakokat. Lefogyni tehát nagyon nehéz, mert azon túl, hogy okszerűen kell táplálkozni, meg kell adni a szervezetnek a létfontosságú tápanyagokat, el kell távolítani a zsír formában lerakódott energiát. Mi kell ehhez? Energiaszegény, főként szénhidrátszegény táplálkozás, olyan étrend, amely csak a szükséges minimális szénhidrátot tartalmazza, főként fehérjét és rostot tartalmaz, ami segíti a fogyást. Természetes a zsírokban lévő esszenciális tápanyagokra is figyelni kell.

Nagy gond az is, ha valaki meg akarja tartani a súlyát, mert az elért sikereket követően jön a lazítás, amikor úgy gondolkodik az ember, hogy ennyi megszorítás után jöhet egy kis kiengedés. Ez aztán átmegy túlzott, főként szénhidrátban, cukrokban dús táplálkozásba, és ismét életbe lép az a mechanizmus, hogy energia, táplálék bőség idején testünk el kezd tartalékolni a rosszabb napokra, azaz ismét elkezdünk hízni, és kezdhetünk minden elölről, csökkent önbizalommal.

Hogy mit tudok tanácsolni? Ha valaki elérte az ideálisnak gondolt testsúlyt, a diétát továbbra is folytatni kell, maximum nagyritkán megengedni egy kis lazaságot. Azt mondják a nagyon hozzáértők, hogy az ideális testsúlyt megtartani legalább olyan nehéz, mint azt elérni. Génjeinkben benne van az elhízásra való hajlam, ezt kell nekünk kordában tartani. Összegezve tehát, a két étrend alig különbözik egymástól, mindkét esetben figyelni kell a szénhidrát fogyasztásra, illetve az optimális energia bevitelre.

Üdvözlettel: Norbi

Update közösség