Norbi válaszol

bookmark Norbi válaszol date_range 2018-04-05

Kedves Norbi!

Az lenne a kérdésem, hogy diéta alatt mit javasolsz, mennyi legyen a maximális kalóriabevitel? Tudom, hogy a szénhidrátbevitel alacsony mennyiségét tartod fontosnak, azért mégis kíváncsi lennék, hogy ha diéta alatt például 70g szénhidrátot eszek és összesen 2500 kalóriát, akkor tudok-e fogyni? (ha kalkulátorok alapján napi 1800 kalóriára van szükségem)

Mennyi a felső határ a napi kalóriabevitelnél?

Előre is köszönöm a választ, további szép napot!

Tisztelettel

Nóra​

 

Kedves Nóra,

Kalória helyett én inkább energiát mondanék és a kalória helyett a joule-t használnám az energia mértékegységére, de a mindennapi életben majd mindenki kalóriát mond, holott energiát ért alatta. Jó, ha az ember szem előtt tartja: azonos tömegű zsír energia tartalma közelítőleg kétszer annyi, mint a szénhidráté vagy a fehérjéé. Ha beszámítjuk azt is, hogy a zsír nem hidratálódik, akkor ez a szervezetben négyszeres különbséget jelent a zsír javára. A zsírból azonban főleg energia lesz a szervezetünkben, esetleg az egyik komponenséből kevés cukor, a szénhidrátok pedig az energiaszolgáltatás mellett könnyen zsírrá tudnak alakulni a szervezetünkben.

A nagy gond akkor van, ha kevés a fehérje, és az még ráadásul rossz minőségű is, mert nem tartalmazza kellő mennyiségben és arányban az esszenciális aminosavakat. Gond az is, ha nagyon sok van belőle, mert a szervezetünk a fölösleget energiaként hasznosítja, a nitrogént pedig energia igényes folyamatban karbamiddá alakítja. Összességében az a véleményem, hogy nem energiát kellene számolni, hanem törekedni arra, hogy fehérjében dús, optimális zsír és szénhidráttartalmú táplálékot fogyasszunk, amely megfelelő arányban tartalmazza a növényi és az állati eredetű élelmiszereket egyaránt.

De mennyi az optimális szénhidrát? Ha tudod tartani a 70 g szénhidrátot és a 2500 kalóriát, akkor a fogyás szinte teljes biztonsággal garantált. Természetesen rendszeres testmozgással. Nem írtad meg, hogy hány éves vagy és milyen a súlyod, ami befolyásolhatná ezeket az értékeket, tehát pontos választ nem tudok adni. Arra azonban vigyázz, hogy a fogyáshoz optimálisnál kevesebb szénhidrát veszélyes is lehet, tehát nem szabad a testsúlyodnak megfelelő, fogyáshoz optimális szint alá csökkentened a szénhidrát fogyasztásodat. A maximális energia bevitelről nem tudok adataid hiányában nyilatkozni, azonban az általad írt 2500 kalória optimálisnak tűnik a fogyáshoz.

Üdvözlettel,

Norbi

Update közösség